2015. június 11., csütörtök

Fogó fajták

Van lepkefogó, van Macskafogó, van legényfogó vagy épp patkányfogó, de napestig sorolhatnám még a fogók fajtáit. Városunkban viszont mindezektől messze különböző érdekesség van, mégpedig a vendégfogó. Illetve többes számban: vendégfogók. Mert hol magányos farkasként, hol hordákba verődve lesnek a gyanútlan áldozatukra. Kisméretű, vendégvadászokból álló társadalom, amely bizonyos évszakokban lelhető fel.
Tagjai nem minden esetben leszármazási vagy házassági kötelékkel kapcsolódó rokonok. Leginkább a gaz(da)sági kötelék dominál. És az irigység. Nincsenek formális vezetőik, ám vannak szembetűnő gazdasági különbségek és státuszbeli egyenlőtlenségek. Lelőhelyeiket évszakosan -  pontosan nyáron -  használt táborok, kisebb táborhelyek alkotják. Amelyek a kerékpárból, robogóból, személyautóból és a körülöttük felhalmozott háztartási hulladékhalmokból – cigarettacsikk, szotyi héj, ásványvizes palack – állnak.

Ez az életforma városunk leginkább májustól szeptemberig terjedő idejére jellemző. Ismertetőjelük még a kulcscsomó pörgetése, rázása, szemükben a rajzfilmekben látott módon pörgő euró és/vagy forint jel. Akik villámgyorsan támadnak a  lassan behajtó, s guruló autókra, meglátván bennük a „kolléga” elől elhappolandó vendéget. Majd mikor csalódottan felfedezi, hogy csak az úttesten, mellett, alatt, fölött – szóval mindenhol – önfeledten kóválygó nyaralók miatt lassít a helyi autós , még odamormogja a „mi a ku...a anyádért mész ilyen lassan?” költői kérdést. Ezután, ha a helyi lakos sutba dobja szüleitől kapott gondos neveltetését és a hangulat karbantartó egység törzsvendégeit megszégyenítő módon tart, nem éppen doktori értekezést eme buckalakónak, örülhet, ha megússza a „szegény, megbántott” vendégfogó szitok- és átok áradatával, ill. ép autóval.

A minimálistól is minimálisabb összegért, 1.400 Ft/éj, szállást kínálók lesből támadnak áldozatukra, a városba behajtó, lassan guruló, lehetőleg külföldi rendszámú gépkocsikra. Vagy bármi másra, amit addig nem láttak rendszeresen közlekedni gyűjtögető, vadászó útvonalukon. Legyen az új, bér-, esetleg kölcsönautó. Ilyenkor képesek a helybeli lakosra is rárajtolni, aki a saját házának, kulipintyójának portájára gurul be. Igaz, dugig rakott járgányával, mivel több gyermekes szülő lévén, egy egyszerű kiruccanáshoz is a szartól a repülőgépig bepakol mindent.
Van olyan, aki mikor veszélyben látja a félig megpuhított, más elől saját szállására csábított gyanútlant, nem átall a motorháztetőre feküdve fejhangon visítani, rikácsolni, mellyel a horda többi tagját akarja prédájától elriasztani, távol tartani. Derűre lelkesítve ezzel a körülöttük elhaladó nyaralókat, még inkább szégyenkezésre késztetve a helyi lakosokat és tisztességes vendégtartókat.

Mielőtt megsajnálnánk a "nincstelen, napi kenyérre valóért" normaszegő  vendégfogókat, halkan megsúgom, úgyis négyszemközt vagyunk; a nagy részük minimum 1, nem szerény házzal rendelkezik, ami mellé még 2-3 másikat bérel nyárra. Valamint a gusztustalan módon levadászott,  több esetben a szállását már máshol lefoglaló, de onnan elcsábított,  általa nem feltétlen bejelentett vendég után nem feltétlen fizet adót. És mindezek fejében még, pénztárcája nem adózott forintjainak gyarapítása végett, a közműórát is képes visszatekertetni. És aki elsőként teszi szóvá a város vezetőségének, majd minden létező fórumon, hogy ő, a tősgyökeres lokálpatrióta milyen hiányokat szenved, meg neki jár a várostól, ingyen, de nincs és miért. Mert. Kulcscsörgetés közben gondolkozz el rajta!

Nyomj egy lájkot, ha tetszett!
Vissza az elejére